مشاوره
1 نفر آنلاين

آموزش برنامه ریزی

آموزش برنامه ریزی

مشاوره برنامه ریزی تحصیلی

آموزش برنامه ریزی

اضافه شده در : پنجشنبه 1401/08/05 توسط :
141 بار بازدید

آموزش برنامه ریزی با هشتگ مشاور

_ آموزش برنامه ریزی :

در مسیر پر پیچ و خم کنکور ، برنامه ریزی درسی دقیقا نقش یک نقشه راه را دارد یعنی به شما کمک می کند جزئیات مسیر را بدانید کی درس بخوانید کی مرور کنید کی آزمون دهید با چه ترتیبی درس ها را بخوانید و... شاید ممکن است یک سوال ذهنتان را درگیر کند و آن این است که آیا بدون برنامه ریزی برای کنکور هم میتوان موفق شد؟ در پاسخ باید گفت برنامه نداشتن دلیل بر عدم موفقیت نیست اما شاید راهی که بتوان در چهار ماه با برنامه ریزی همه درس ها را تمام کرد بدون برنامه در ۹ ماه محتملاً این مسیر طی خواهد شد.

امیدوارم با توضیحات داده شده به این نتیجه رسیده باشید که چرا برنامه ریزی برای کنکور مهم است یادتان باشد که برنامه ریزی تنها عامل موفقیت در کنکور نیست به عبارت دیگر مولفه لازم برای موفقیت در کنکور است اما کافی نیست.

انواع برنامه ریزی برای کنکور:

در حالت کلی انواع برنامه ریزی برای کنکور را می توان به سه نوع تقسیم کرد که به صورت جداگانه به بررسی هر یک در ذیل می پردازیم :


۱) برنامه ریزی زمانی

ساده ترین برنامه ای که برای کنکور دیده اید در این نوع برنامه ریزی صرفاً نام درس قرار داده می شود و زمانی که باید برای آن اختصاص دهید .
شاید بتوان گفت که بدترین برنامه ریزی درسی برای کنکور همین برنامه ریزی است و دلیلش هم غیر استاندارد بودن آن است برای مثال فرض کنید برای هر باکس زیست سه و نیم ساعت در نظر می گیرند و شما در حال مطالعه یک مبحث زیست هستید و سه و نیم ساعت شما تمام شد و یک صفحه از آن مبحث مانده که بخوانید حال اگر آن مبحث را نخوانید ذهنتان درگیر می‌شود و اگر بخوانید زمان مطالعه درس بعدی و در نهایت درس آخر همان روز آسیب خواهد دید.

یک مشکل دیگر در برنامه ریزی زمانی این است شاید دانش آموز یک روز نتواند سر وقت مثلاً در برنامه فوق ساعت هشت بیدار شود آن موقع تکلیف چیست؟ کل برنامه به هم خواهد خورد!


۲) برنامه ریزی حجمی:

 اصل این نوع برنامه ریزی بر اساس حجم دروس بنا شده است احتمالا بارها با این روش برنامه ریزی برای کنکور مواجه شده اید و معروفترین آن برنامه ریزی آزمون های آزمایشی است و اگر دقت کرده باشید برنامه آزمون های آزمایشی به این صورت است که برای یک آزمون دو یا سه هفته زمان در نظر گرفته شده و مباحثی که باید در طی آن دو یا سه هفته مطالعه کنید داخل برنامه نوشته شده است اما می‌دانید باز هم این نوع برنامه ریزی چندان خوب نیست چون دانش آموزان کمی سردرگم میشود مثلاً میداند در طی دو یا سه هفته چه مباحثی را مطالعه کند اما قرار دادن هر درس و تقسیم بندی حجم هر آزمون به باکس های کوچک خود نیز دردسرساز است در زیر یک نمونه برنامه ریزی حجمی قرار داده شده است

۳) برنامه ریزی حجمی زمانی :

این روش برنامه ریزی برای کنکور ترکیبی از برنامه های حجمی زمانی است یعنی عناصر اصلی تشکیل دهنده آن زمان و حجم است این روش برنامه ریزی بهترین روش برنامه ریزی برای کنکور می باشد البته این روش زمانی بهترین برنامه برای کنکور محسوب می‌شود که به درستی عناصر اصلی آن یعنی زمان و حجم را کنار هم بچینیم.

_ سه مرحله اولیه نوشتن برنامه درسی:

 مراحل اولیه :

۱. دسته بندی دروس بر اساس اهمیت
۲. دسته بندی دروس بر اساس حجم 
۳. مشخص کردن فوق برنامه ها


۱) اهمیت دروس در نوشتن برنامه درسی:

 اولین مورد اهمیت دروسی است که برای کنکور دارید اهمیت دروس یعنی تاثیری که یک درس میتواند در کنکور شما داشته باشد به عنوان مثال : مهم ترین درس رشته تجربی درس زیست است / مهم ترین درس رشته ریاضی درس ریاضی است و مهم ترین درس رشته انسانی ادبیات تخصصی یا عربی است.

۲) تاثیر حجم هر درس در برنامه ریزی:

 دومین عامل مهم در نوشتن بهترین برنامه ریزی درسی تعیین حجم دروس و یا دسته بندی دروس بر اساس حجمی است که دارند به عنوان مثال در دروس عمومی ترتیب حجم به صورت زیر خواهد:

۱ ادبیات  
۲ زبان
۳ دینی
۴ عربی

۳) تعیین فوق برنامه ها :

منظور از فوق برنامه ها کارهایی است که مرتبط با کنکور شما است به عنوان مثال مدرسه می‌تواند یکی از این فوق برنامه ها باشد باید قبل از نوشتن برنامه کاملاً تعیین شود که مثلاً در طول هفته پنج روز را مدرسه هستید یا روز جمعه آزمون دارید و یا در فلان روز ها باید در کلاس های کنکور شرکت کنید.

مراحل ثانویه برنامه ریزی درسی :

۱. ساخت جدول برنامه ریزی
۲. تعیین میزان ساعت مطالعه 
۳. اموزش اصول مطالعاتی هر درس 
۴. تعیین جایگاه دروس بر اساس ارزش
۵. پارت بندی دروس بر اساس حجمی
۶. دسته بندی آیتم های شبانه
۷.‌ اجرای برنامه و پایبندی به آن


 ۱) ساخت برنامه ریزی :  فقط کافیست یک جدول با مشخصات زیر برای خود بسازید:

ستون اول : بهتر است در ستون اول روز های هفته را بنویسید.
ردیف اول : در ردیف اول هم اسم درس هایی که برای کنکور دارید را یادداشت کنید.


۲) تعیین میزان میزان ساعت مطالعه روزانه:

در این مرحله در جدول برنامه ریزی هفتگی باید مقدار ساعت مطالعه هر روز را مشخص کنید اما یک توصیه دوستانه با خود کاملاً روراست و منطقی باشید 

۳) یادگیری روش مطالعه سریع صحیح برای هر یک از دروس

۴) تعیین جایگاه دروس در اصول برنامه ریزی:

منظور از تعیین جایگاه این است که در طول یک هفته چند جلسه بخوانیم یا چند جلسه عربی بخوانیم در این قسمت باید اولین کار لیست دروس خود را بنویسید بعد از آن جلوی هر درس بر اساس دو فاکتور اهمیت آن درس و حجمی که دارد تعداد جلساتی که برای یک هفته نیاز است را تعیین کنید مثلا میتوانید به سبک زیر عمل کنید (این مورد صرفاً آموزشی است و برای داوطلبان با سطوح مختلف می تواند متفاوت باشد)

زیست۶ جلسه 
شیمی ۵ جلسه
ریاضی ۳ جلسه 
فیزیک ۳ جلسه
ادبیات ۳ جلسه
دینی ۳ جلسه
عربی ۳ جلسه
زبان ۳ جلسه

با دیدن این ترتیب شاید این سوال در ذهنتان به وجود بیاید که آیا منطقی است برای درسی مانند فیزیک و ادبیات که حجم و اهمیت متفاوتی دارند سه جلسه در نظر بگیریم ؟ در جواب می‌گویم بله منطقی است زیرا در اینجا هدف جلسه بندی است و قطعاً زمان هر جلسه فیزیک با ادبیات متفاوت خواهد بود برای مثال یک جلسه فیزیک می تواند سه ساعت باشد و یک جلسه ادبیات یک و نیم ساعت.


۵) پارت بندی دروس به صورت حجمی و تعیین زمان پیشنهادی هر پارت :

مهمترین قسمت برنامه ریزی همین بخش است دو کار مهم که باید در این مرحله انجام دهید به صورت زیر است:


الف) کل محتوای یک درس را پارت بندی کنید.
ب) برای هر پارت بسته به حجم آن یک زمان پیشنهادی تعیین کنید.


6) استفاده از آیتم شبانه در برنامه ریزی:

آیتم شبانه یعنی کارهای کوچکی که در طول روز زمان کمی ازما می گیرند اما چون به صورت مداوم انجام داده میشود یک بازدهی عجیب برای ما خواهد داشت. از جمله مواردی که میتوان در آیتم شبانه قرار داد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
قرابت معنایی، لغات ادبیات و عربی و زبان، درک مطلب و کلوز تست زبان و درک مطلب عربی


۷) پایبندی به برنامه :

 آخرین مرحله پایبندی به اجرای برنامه ای است که مختص خودتان نوشته اید!


-  تعیین دوره های مرور در برنامه ریزی کنکور:

یکی از پارامتر های مهم برای موفقیت در کنکور تعیین دوره های مرور یا جمع بندی مطالب است.

روش اول مرور هفتگی است در این بخش توصیه می کنم در طول یک هفته پنج یا شش روز را به مطالعه اختصاص دهید و یک یا دو روز را به مرور مطالبی که در طی همان هفته خوانده‌اید.هر دو ماه یکبار هم حدود یک الی دو هفته را به مرور کل مطالب از اول تا جایی که خوانده اید اختصاص می دهید.

 روش دوم مرور ماهانه است در این روش هم یک ماه مطالعه خواهید کرد و سپس یک هفته را به مرور کل مطالبی که در طی همان ماه خوانده اید اختصاص دهید. هر سه ماه یک بار هم سعی کنید کل مطالب را از اول تا جایی که خوانده اید مرور کنید.


تعیین دوره های آزمون در برنامه ریزی:

 برای این مورد هم در برنامه ریزی خود بعد از اتمام هر فصل یا مبحث از یک درس یک جلسه را اختصاص بدهید به حل آزمون همان مبحث و تحلیل آزمون.

نکته ی آخر: در برنامه ریزی خود می توانید روزانه تایم مشخص مثلاً یک ساعت جبرانی قرار دهید تا در صورت عقب ماندگی جبران کنید .

سعی کردیم بصورت کامل در مورد برنامه ریزی توضیح دهیم ولی اگر سوالی داشتید میتونید از طریق نظرات همین پست ارسال کنید تا در اسرع وقت پاسخگو شما عزیزان باشیم.


برچسب ها